Harsokukka

morsiusharso OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Morsiusharso, toiselta nimeltään harsokukka, on suosittu morsiuskimpuissa. Eikä ihme, sillä harsokukan sanotaan symboloivan ikuista rakkautta.

Helppohoitoinen harsokukka on suosittu myös leikkokukkana. Kun hankit kotiin harsokukkia, leikkaa kukkien varsiin uudet imupinnat terävällä veitsellä ja laita kukat lämpimään veteen. Jos unohdat kastella harsokukkiasi – ei hätää. Ne muuttuvat pian kauniiksi kuivakukiksi, joten anna niiden kuivua rauhassa.

Kaunis ja vaatimaton harsokukka on kotoisin Välimeren alueelta ja Itä-Euroopasta. Koristekäyttöön harsokukkaa viljellään eripuolilla maailmaa ja sitä on saatavissa ympäri vuoden. Morsiusharsoa voi viljellä myös itse. Snowflake-niminen morsiusharsolajike kylvetään suoraan maahan tai esikasvatetaan ruukuissa ja siirretään myöhemmin keväällä kukkapenkkiin yöpakkasten mentyä.

Morsiusharson lähempi tarkastelu paljastaa sen kauniin rakenteen. Varsi jakaantuu useisiin siroihin kukintoihin, jotka muodostavat lukemattoman määrän monihaaraisia valkoisia kukkaviuhkoja. Valkoisten harsokukkien lisäksi on olemassa myös vaaleanpunainen harsokukkalajike.

Kiitollinen ja helppohoitoinen morsiusharso sopii moneen käyttötarkoitukseen ja tuo seesteisyyttä leikkokukkakimppuihin ja on kaunis kukkapenkissä tai kuivakukkana. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teksti ja kuvat Hanna Laitinen