Lapsikuvauksen muistilista

Lapsuus on ohi niin pian. Tallenna se valokuviin, joita on iloa vuosikausiksi yhtä lailla perheelle kuin lapselle itselleenkin.

Ennen valokuvaus oli jännä juttu.

Jokaisessa perheessä ei suinkaan ollut kameraa vaan ikuistettavaksi mentiin ammattistudioon. Usein kuvissa piti olla pitkään hievahtamatta, sillä valotusajat olivat pitkiä.

Tänään tilanne on aivan toinen. Lähes jokaisessa perheessä on digikamera tai useampikin plus vielä puhelin, jolla otetut kuvat ovat parhaimmillaan  todella laadukkaita. Valokuvausvälineiden automatiikan kehittyminen on mahdollistanut sen, että kuvia on helppo ottaa lähes missä tahansa ja milloin tahansa –ja kyllä niitä otetaankin. On kuitenkin muutama seikka, joka kannattaa ottaa huomioon lapsia kuvatessa.

10 vinkkiä

Mieti.

Mieti millaisia kuvia haluat lapsesta ottaa – ja miksi.

Kunnioita lasta.

Ajattele 20 vuotta eteenpäin: mitä lapsi ajattelee kuvistaan aikuisena. Onko hän iloinen vai harmistunut siitä millaisissa tilanteissa häntä on lapsena kuvattu? Lasten kuvien pitäisi olla sellaisia, että ne tuottavat lapselle iloa eivätkä häpeää.

Kuvaa.

Kuvaa paljon. Niin paljon kuin mahdollista. Pieni digikamera on helppo pitää mukana, ja sitä tulee myös käytetyksi. Jos haluat kuvata vaivihkaa, älä hanki kameraa, josta kuvatessa kuuluu sulkimen rapsahdus.
Laadukkailla puhelimilla kuvaaminen on vaivatonta  ja lähes huomaamatonta. Puhelimella kuvaamiseen lapset eivät eivät enää juurikaan kiinnitä huomiota.

Opettele.

Opettele kamerasi säädöt.
Joissakin kameroissa on mahdollista asettaa jopa tilanteeseen sopiva oikea värilämpötila.
Herkkyysasetuksia muuttamalla voit kuvata vähäisessäkin valossa ilman salaman käyttöä. Täytesalama parantaa kuitenkin joskus kuvaa huomattavasti.
Sulkimen nopeutta säätämällä onnistuu liikkuvankin kohteen tallennus.

Aihe.

Mieti aihe. Aiheen päättäminen tarjoaa paljon mahdollisuuksia ja myös haastaa kuvakulmien ja kokonaisuuden valinnassa. Kuvaa vaikka lapsen ensimmäinen vuosi kuukausi kuukaudelta.
Tai lapsen syntymäpäiväjuhla joka vuosi. Hauskoja ovat myös kuvat, joissa päähenkilöt ovat jonakin merkkipäivänä samassa asetelmassa vuodesta toiseen.
Tai kuvaa lapsen tavallinen päivä aamusta iltaan. Aamupuurosta ilta-satuun.
Tai lapsi mieliroolissaan.
Kuvaa lasta niin, että kuvasta välittyy ilo, lämpö ja läheisyys. Tunne on tärkeä.

Kuvakulma.

Asetu joskus lapsen asemaan: kuvaa maailma siltä korkeudelta kuin lapsi sen näkee. Kuvaa läheltä. Ja kaukaa.

Valikoi.

Älä säilytä kaikkia kuvia vaan valikoi niistä paras tai parhaat. Joskus kuitenkin huonoistakin kuvista syntyy mainio elokuvallinen kuvasarja. Silloin tärkeintä on tunnelma ja tapahtuma, ei niinkään kuvien tekninen laadukkuus.

Rajaa.

Lähes kaikki kuvat paranevat rajaamalla.

Käsittele.

Vaikka kuva näyttäisi teknisesti vaatimattomalta, voit parantaa sitä paljon kuvankäsittelyohjelmalla. Kuvaa voi kirkastaa, värin lämpötilaa ja kontrastia muuttaa. Kuvaa voi myös tiettyyn rajaan asti terävöittää.

Tallenna.

Käsi ylös – miten monella meistä on sekalainen valikoima paperikuvia, jotka vain odottavat sitä hetkeä että ne kiinnitettäisiin albumiin? (Sitä hetkeä tuskin tulee.) Entä ovatko kaikki ihanat lapsikuvasi vielä puhelimen muistissa? Se on virhe, joka syytä korjata oitis. Siis ennen kuin kadotat puhelimesi ja sen mukana kaikki ottamasi kuvat.
Suosittelen, että teet lapsikuvistasi kirjoja jonkun kuvakirjavalmistajan kautta. Tarjolla on paljon mahdollisuuksia, jutun loppuun olen listannut muutaman.
Kirjoissa on myös se hyvä puoli, että voit teettää niitä useampiakin lahjoiksi sukulaisille ja ystäville.
Älä tallenna kuvia Facebookiin. Missään tapauksessa kuviin ei kannata laittaa lapsen/lasten nimiä.

Valokuvaus on enemmänkin havaitsemisen kuin luovuuden taitoa. – Philippe Pache

Älä pyydä kuvattavia hymyilemään, silloin tuloksena on vain sitä samaa vanhaa perhepropagandaa. – Martin Parr

julle

Välillä kannattaa tutkailla maailmaa lapsen katseen tasolta.

Kuvakirjavalmistamoja
www.apple.com/osx/print-products
www.rajalacamera.fi/kuvapalvelut/kuvakirja
www.ifolor.fi/kuvakirjat
https://kidmemo.com

Kidmemo on helppo tapa tehdä vauvakuva-kirja verkossa PC:llä, tabletilla tai mobiilisovelluksella yhdessä läheistesi kanssa. Kidmemo on suomalaisten Jenni ja Ari Lahden perustama yritys.

Docendo-kustantamon kirjoista on iloa myös lasten kuvaajille. Mikko Pylkön Kuvaa kännykällä ja tabletilla rohkaisee kepeällä ja innostavalla otteellaan jokaista harrastajaa katsomaan uusin silmin ihmisiä ja tilanteita.

Tiina Puputti valottaa POSE-kirjallaan ammattimaista suhtautumista henkilökuvaukseen. Vinkkejä on vauva- ja lapsikuvauksesta perhekuvien asetteluun.

Vertaistukea ja vinkkejä

www.lily.fi/blogit/all-things-soft-sweet/vinkkeja-vauvan-valokuvaamiseen
www.eveliinamustonen.com/category/lapset
www.ifolor.fi/inspire_kesakuvauskurssi_nain_otat_onnistuneita_liikekuvia
www.ifolor.fi/inspire_kesakuvauskurssi_vangitse_tunnelma

Valokuvaaja Jaakko Lukumaan yhteistyö Ifolorin kanssa on toiminut kesäkurssien muodossa, ja nettisisivuilta löydät paljon vinkkejä ja inspiraatiota myös lasten kuvaamiseen.

Tuttifrutti Magazinen numerossa 8 (marras–joulukuu 2014) on suositun lapsikuvaajan Piritta Lipiäisen haastattelu, jossa hän kertoi miten onnistutaan lasten kuvaamisessa:”Usein sanon, että lapset tekevät hyvän kuvan itse. Olemalla lapsia.”

http://issuu.com/tuttifruttimagazine/docs/8/1?e=9326852/9975594Lapsikuvaaja-ammattilaisen neuvoja

Teksti ja kuva Paula Hietaranta