Millaista on työskennellä lelukaupassa, saako siellä leikkiä päivät pitkät?

Kuka olet?

Olen Paola Rydman, 35-vuotias ekonomi ja toisen polven yrittäjä. Perheeseeni kuuluvat aviomies ja kaksi kouluikäistä lasta. Pyöritän Ombrellinoa, leluihin ja lahjatavaroihin erikoistunutta liikettä.

Miten kaikki sai alkunsa?

Ätini, Maija Rydman, perusti Ombrellinon  vuonna 1978, jolloin olin vuoden ikäinen. Äitini oli asunut Keski-Euroopassa ja päätti alkaa maahantuomaan keskieurooppalaisia tuotteita, joita Suomesta ei vielä tuolloin saanut. Aluksi liikkeen valikoimissa olivat Sevin laadukkaat puulelut. Vähitellen valikoima laajeni ja mukaan tulivat Petit Jour’in Pikku Prinssi -tuotteet sekä Maisa, Babar ja Tintti-hahmoihin liittyvät tuotteet.Myös ranskalaisen Vilacin, puulelujen Ferrariksikin kutsutun merkin tuotteet ovat olleet valikoimissamme pitkään. Viisi vuotta sitten toteutimme sukupolven vaihdoksen ja otin vetovastuun liikkeestä.

Millaista putiikinpitäjän työ on?

Teen kaikkea, mitä liikkeen pyörittämiseen kuuluu ja työpäiväni ovat tosi vaihtelevia. Olen varastomies, myyjä, henkilöstön esimies ja somistaja. Hoidan myös PR:n, markkinoinnin, verkkokaupan ja tuotteiden sisäänostot.

Mikä työssäsi on parasta?

Ehdottomasti parasta ovat asiakkaat. Tapaan päivittäin ihania ihmisiä! Suuri osa asiakkaistamme on tuttuja vakioasiakkaita ja minulla on ilo myötäelää ja olla mukana mukavissa perhetapahtumissa. Jatku-vasti syntyy uusia vauvoja ja juhlitaan lasten syntymäpäiviä. Ja tietysti on mukavaa työskennellä kauniiden esineiden ympäröimänä.

Haaveilitko jo lapsena siitä, että jatkaisit äitisi jalanjäljissä?

Kyllä! Se on ollut minulle aina selvää. Lapsena vietin usein aikaa liikkeessä ja ensimmäisen kerran olin mukana messuilla Pariisissa 13-vuotiaana. Kun vuonna 2008 palasin ulkomailta Suomeen, oli selvää että tulen Ombrellinoon töihin.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Aamulla kun olen saattanut lapseni kouluun, hoidan juoksevia asioita. Käyn viemässä rahat pankkiin,
hoidan puhelinasioita ja ravaan myymälän ja varaston väliä. Kymmeneltä avaan liikkeen. Työpäivät ovat hyvin vaihtelevia. Jos kesken päivää saapuu suuri tavaralähetys, yritän soittaa jonkun avuksi, jotta voin kantaa tavarat varastoon. Työpäiviini kuuluukin yllättävän paljon raakaa duunia, kantamista ja roudaamista.

Mikä työssäsi on haastavinta?

Tasapainoileminen. Vuokrat ja henkilöstökulut ovat korkeita. Valikoimamme on uudistuttava jatkuvasti ja on onnistuttava löytämään uudet suosikkituotteet ennen muita. Netti on muuttanut markkinoita ja ulkomaisten nettikauppojen tuotteet ovat kaikkien saatavilla. On yhä haastavampaa olla edellä ja löytää ensimmäisenä seuraavat hittituotteet. Toisaalta juuri se on myös tosi innostavaa.

Miten valitsette myynnissä olevat tuotteet?

Kierrämme itse messuilla etsimässä uusia tuotteita. Valikoimiimme päätyvien tuotteiden täytyy olla paitsi laadukkaita myös katseenkestäviä. Minusta on tärkeää, että lelut ovat kauniita ja niitä on kiva säilyttää esillä. Meillä on valikoimissamme paljon kestäviä puuleluja ja joitakin kierrätysmuovista valmistettuja leluja.

Mistä tiedät mikä puree?

Koskaan ei voi olla varma mistä tuotteesta syntyy seuraava hitti. Joskus teemme virhearvioita eikä löytämämme kiva tuote pure asiakkaisiin. Toisinaan taas käy aivan päinvastoin ja yllättäen jokin tuote myydään loppuun saman tien. Tämän syksyn yllätyshitiksi ovat nousseet See Conseptin tyylikkäät lukulasit, mitkä eivät ehkä ole niitä lelukaupan perinteisimpiä myyntihittejä.

Mitä suosittelisit tänä jouluna lahjaksi?

Vilacin hienot polkuautot ovat olleet suosittuja viime vuosina. Muita kestosuosikkeja ovat Shape Maker -palikat, nuket, teesetit ja soittorasiat. Ja isoiksi kasvaneita pikkupoikia kiinnostavat Tintti-tuotteet.

Ombrellino sijaitsee Helsingin keskustassa osoitteessa Pohjois-Esplanadi 37.

Teksti Iisa Juva, kuvat Pia Hollo.
Julkaisimme jutun lehden numerossa 2/2014.