Lisää virtaa vanhemmille

Kiireisen äidin tai isän on helppo asettaa muiden tarpeet omiensa edelle. Kuten lentokoneessa tiukan paikan tullen happinaamari laitetaan ensin itselle ja vasta sitten autetaan muita, samoin on vanhempien ensisijaisen tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan ja hyvinvoinnistaan, jotta jaksaa pitää huolta muista.

On luonnollista, että vauva, perhe ja arjen pyöritys vie huomiosi lähes kokonaan. Silloin voi kuitenkin ihan huomaamatta käydä niin, etteivät voimasi riitäkään, vaan olo tuntuu jatkuvasti uupuneelta. Tässä neljä vinkkiä siihen, miten saat lisättyä energiaa arkeesi.

1. Sokeri ei tee elämästä makeampaa

Sokeriset herkut ja välipalat antavat hetkellisen helpotuksen ja lisäenergian – mutta pidemmällä tähtäimellä sokerin syöminen vain lisää väsymystä, laskee mielialaa ja koukuttaa. Pääset paljon helpommalla, jos vähennät sokerin käytön minimiin ja napostelet sen sijaan luonnostaan makeita herkkuja kuten marjoja ja hedelmiä. Makeutusta kaivatessasi käytä mieluummin laadukasta hunajaa ja mausta esimerkiksi vaniljalla – enempää ei tarvita. Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen että syöt säännöllisin väliajoin, jottei verensokerisi pääse heilahtelemaan suotta – se lisää huomattavasti riskiä sortua syömään sokerisia herkkuja.

2. Energia lisääntyy käyttämällä energiaa

Liikunta saattaa olla viimeinen asia mielessäsi, jos päiväsi kuluvat taaperon perässä juosten tai itkevää vauvaa rauhoitellen. Jos sinun kuitenkin onnistuu mahduttaa päivääsi kymmenenkin minuuttia reipasta kävelyä, juoksua, uintia, joogaa, voimistelua, mitä tahansa mikä saa sinut liikkeelle, tulet olemaan energisempi. Liikunnan määrän voi aloittaa pienestä ja lisätä sitä asteittain sen mukaan, miten aikaa on. Muista, että lapset voi ottaa mukaan liikkumaan ja lastenvaunujen kanssa voi myös hölkätä. Tee liikunnasta rutiini, ja pian et enää muista miten tulit toimeen ilman sitä.

3. Sinä vain

Henkistä jaksamista edistää se, että saat välillä tuntea itsesi taas omaksi itseksesi. Mieti siis mitkä ovat ne asiat, jotka tekevät sinusta sellaisen kuin olet. Mitkä asiat inspiroivat sinua, saavat juuri sinut nauramaan, rentoutumaan tai tuntemaan olosi mukavaksi? Listaa näitä asioita paperille ja varmista, että varaat niille (edes vähän) aikaa säännöllisesti.

4. Unikeot päivät

Unta ei saa unohtaa! Tarvitset noin 7 tuntia unta päivittäin, mutta et välttämättä kerralla yön aikana. Tarvittaessa voit jakaa unen määrää pitkin päivää ja nukkua silloin kun vauva nukkuu, tai kun lapset ovat päiväunilla. Jos tuntuu että unta on silti vaikea saada tarpeeksi, aseta itsellesi (ja tietenkin myös lapsille) nukkumaanmenoaika, ja pidä siitä kiinni. Unesta ei kannata tinkiä!

Yllämainittujen asioiden tärkeys energisyyden ylläpitämisessä kenties on ilmeistä. Ne ovat kuitenkin asioita, jotka on valitettavan helppo unohtaa elämän kiireissä. Toivottavasti tämä artikkeli toimii muistutuksena näiden yksinkertaisten asioiden tarpeellisuudesta!

Kuva: Indiska 2014 www.indiska.com

 

 Almondella – ”Yllätysboksi vauvallesi ja sinulle joka kuukausi”

almondella