Joulukuussa 2013 kävimme kylässä vauvoille herkullista luomuruokaa valmistavien Hertta Vuorenmaan ja Minna Olkinuoran luona.

Hertta ja Minna huomasivat äideiksi tultuaan ettei lapsille ole tarjolla herkullista valmisruokaa ja päättivät tehdä asialle jotakin. Vuoden 2014 alussa toimintansa aloitti Åke & Pulla – luomu- ja lähiruokaa vauvoille ja taaperoille valmistava kahden naisen yritys.

Miten kaikki sai alkunsa?

Meillä molemmilla on vuoden ikäinen poika. Lapsiemme ollessa 4–5-kuukautta vanhoja pähkäilimme soseiden tekemistä ja mietimme miksei kukaan tee lapsille hyvää luomuruokaa. Silloin Minna totesi, että hitto, tehdään me, jos kukaan muu ei kerran tee! Koko idea lähti liikkeelle omasta intohimostamme ja kiinnostuksesta hyvää ruokaa kohtaan.

Onnistuiko uuden konseptin luominen helposti?

Ymmärsimme nopeasti miksi meillä ei ole kilpailijoita Suomessa. Las-tenruoan valmistaminen on tarkkaan säännösteltyä. Olemme käyttäneet apunamme elintarvikealan asiantuntijoita ja tehneet lukuisia laboratoriotestejä.

Onko työ ollut vaivan arvoista?

Ehdottomasti. Juureksia kuoriessa mietimme usein miten hienon jutun olemme saaneet aikaan.

Mitä Åken & Pullan ruokalistalta löytyy?

Listalta löytyy muun muassa kasvispasta, rakuunaohratto ja päivän kala -annos. Käytämme maustami-seen paljon yrttejä ja pienille lapsille sopivia mausteita. Tuorepakastamme  annokset heti valmistuksen jälkeen, jotta ravintoaineet säilyisivät mahdollisimman hyvin.

Meille on tärkeää, että ruokamme täyttää kaikki viranomaisten säätämät vaatimukset, se on puhdasta, luomua ja raaka-aineet ovat lähellä tuotettuja. Ja ennen kaikkea sen pitää maistua hyvältä.

Miten homma toimii?

Nettisivuiltamme asiakkaat voivat tilata seuraavan viikon ateriat. Lauantaisin meillä on kokkauspäivä ja maanantaisin asiakkaat voivat hakea tilaamansa ruoat Helsingin Töölössä sijaitsevasta toimipisteestämme. Toivon mukaan meillä on pian käytössä myös kotiinkuljetuspalvelu. Tietysti haaveilemme tulevaisuudessa levittäytyvämme ympäri maata, jotta kaikilla Suomen vauvoilla ja taaperoilla olisi mahdollisuus nauttia Åken & Pullan valmistamaa lastenruokaa.

Mistä hauska nimi tulee?

Minnan Jussi-poikaa kutsuttiin odotusaikana Åkeksi ja Hertan Alvaria Pullaksi. Jussi ja Alvar ovat tärkein testiryhmämme. Kun rakuunaohratto tekee hyvin kaup-pansa pojillemme, uskomme sen maistuvan myös muille lapsille.

Lisätietoa www.åkepulla.fi

Teksti Iisa Juva, kuva Jaakko Vuorenmaa