Nyt viimeistään kannattaa hankkia talvikaudelle sopiva asu. Pitkin pihoja mönkivän taaperon haalarilta vaaditaan paljon. Ulkovaatteiden on kestettävä tuulta ja tuiskua, leikkimistä loskassa sekä pakkassäässä.

Mukavuus ykkössijalla

Hyvä haalari on helppo pukea päälle ja siinä on tilaa liikkua. Älä kuitenkaan varaa liikaa kasvuvaraa, sillä liian isokokoinen puku ei lämmitä. Puvun istuvuutta voi säädellä, jos vyötärön kohdalla on säätönyöri.

Vetoketju ja jalkalenkit

Tarkista että vetoketjun pää on suojattu pehmeällä kankaalla, jottei se pääse hiertämään leukaa. Kannattaa myös huomioida saako jalkalenkit vaihdettua tarpeen tullen uusiin.

Huppu päähän

Kovalla viimalla huppu suojaa päätä parhaiten. Testaa, että huppu pysyy lapsen päässä myös liikkeessä.
Hupun tulee olla turvallisuussyistä nepparikiinnitteinen. Kiinteät huput ja niskan taakse solmittavat narut ovat pienillä (alle 134 cm/7 v) kiellettyjä sillä niistä voi jäädä kiinni esimerkiksi kiipeilytelineisiin tai puihin. Useimmat narut ja nyörit voi leikata itse irti vaatteesta, ennen kuin sen antaa lapsen käyttöön.

Joka sään haalari

Pohdi, paljonko haluat satsata vedenpitävyyteen. Ulkoilu on huomattavasti mukavampaa, kun kosteus ei pääse kankaan läpi. Useimmat haalarit ovat vettähylkiviä – se ei kuitenkaan tarkoita, että ne kestävät vettä. Erikoismateriaalit sekä vesiteipatut saumat ovat käytännöllisiä, mutta lisäävät puvun hintaa roimasti. Täysin vedenpitävä haalari on hyvä valinta lapselle, joka leikkii paljon ulkona säällä kuin säällä. Vedenpitävän talvihaalarin päälle ei usein tarvita erillisiä kurahaalareita.

Kiinnitä huomiota myös hankauksenkestävyyteen etenkin, jos lapsesi laskee paljon mäkeä. Kovaa kulutusta kestävässä haalarissa on vahvikkeet ainakin polvien  ja takapuolen kohdalla.

Tuikitärkeä kerrospukeutuminen

Kalleinkaan haalari ei pidä lasta lämpimänä jos puet aluskerrastot väärin. Pue lähimmäksi lapsen ihoa kosteutta siirtäviä alusvaatemateriaaleja kuten villaa ja teknisiä kuituja. Unohda puuvilla sillä se kastuu hikoillessa ja saa lapsen palelemaan. Kovalla pakkasella välikerrokseen puetaan esimerkiksi fleece, villapaita tai college.

Haalarin hoito-ohjeet

Puhdistus
Vältä liiallista pesua. Tahrat on helppo puhdistaa haalarin pinnalta kostealla rätillä heti lian ilmaannuttua. Isommat kuraroiskeet voi suihkuttaa käsisuihkulla kastelematta kuitenkaan haalaria kokonaan.

Pesulämpötila
Noudata pesuohjeita tarkasti. Annostele pesuainetta puolet pienempi määrä kuin tavallista pyykkiä pestäessä. Älä käytä huuhteluaineita, sillä ne pilaavat kankaan ominaisuudet.

Tarkkana kuivauksessa
Tarkista pesuohjeesta saako haalaria kuivattaa kuivauskaapissa tai -rummussa. Paras kuivaustapa on laittaa haalari nurinpäin henkariin ja kuivattaa se huoneenlämmössä.

Teksti Sanna Kilpinen, kuva Ellos.