Jotta ahkerasti lasten leikeissä olevat lelut kestäisivät pidempään kaipaavat ne huolenpitoa säännöllisesti. Lelujen puhdistus on tärkeää, sillä pölyyntymisen lisäksi ne tahriintuvat monesti ruokaan tai ovat mutusteltavina lapsen suussa.

1. Vie lumihankeen
Useimmiten pelkkä tuuletus raikkaassa ilmassa ja imurointi ovat riittävät toimenpiteet leikkikaluille, jos näkyviä tahroja ei ole. Pehmolelujen tahrat kannattaa puhdistaa heti tuoreena kostealla liinalla. Talvella oiva keino on viedä pehmot pakkaseen, jolloin pölypunkit saadaan kukistettua. Muina vuodenaikoina pakastin ajaa saman asian.

2. Hyödynnä pesupussia
Irtoavia osia sisältävät lelut kannattaa laittaa pesupussiin säästääkseen lelua ja pesukonetta hajoamasta. Esimerkiksi pehmolelujen silmät saattavat lähteä konessa irti.

3. Tee puhdistuksesta leikki
Ota lapset mukaan pesuhetkeen! Pehmolelut voi laittaa isoon minigrip -pussiin ja ripotella joukkoon pari lusikallista soodaa. Sulje pussi huolellisesti ja anna lapsen ravistella pussia, kunnes sooda on levittynyt joka puolelle. Anna soodan vaikuttaa hetki ja imuroi tai harjaa pehmo.

4. Purkka ja tahrat pois 
Pehmoleluissa oleva purukumi on helpointa irrottaa, kun pakastat sen hetkeksi pakastimessa ja raaputat purkan pois. Tussinjäljet lähtevät hammastahnalla – hiero tahnaa kostealle tahralle ja pese normaalisti.

Teksti Sanna Kilpinen, kuva Studio Decor / Eijffinger. Kuvan tapetti 67 € /rulla, www.studiodecor.fi