Pioni

pioni_otsikko OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Keskikesä on pionien aikaa. Suomessa pionien saatavuus kukkakaupoista on parhaimmillaan alkukesästä heinäkuulle.

Leikkokukkapioneja löytyy puhtaan valkoisena, viattoman vaaleanpunaisena, rohkean tummanpunaisena ja trendikkään lohenpunaisena. Pionien tuoksu on parfyyminen ja voimakas. Kiinassa pioneja on jalostettu koristekasvikäyttöön jo vuosisatojen ajan, ja Kiinaa voidaankin pitää pionien kotimaana.

Kesän ensimmäisten pionien nuput voi olla vaikea saada avautumaan, mutta myöhemmin kesällä myytävät pionit avautuvat rohkeammin.  Jos haluat nopeuttaa pioniesi avautumista, pidä niitä hetki auringonpaisteessa. Lämpö saa kukat avautumaan. Leikkaa kotona pionien varsiin uudet imupinnat terävällä veitsellä ja anna niille raikasta vettä.

Fengshuin oppien mukaan puutarhassa kuuluu olla pioni, sillä se symboloi monia hyviä asioita – hyvää onnea elämässä ja vaurautta. Leikkokukkien symboliikassa pionien sanotaan edustavan kainoutta, häveliäisyyttä ja onnellista avioliittoa. Mikäli mielit saada pioneja omaan puutarhaasi, on elokuu suosiollisin kuukausi taimien istuttamiseen. Kiinanpioni on kotimaisten puutarhojen yleisin pionilaji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Teksti ja kuvat Hanna Laitinen