Silmäasema lahjoittaa ekaluokkalaisille silmälasit

Hyvä näkö on onnistuneen koulutyön ehdoton edellytys, ja ensimmäinen kouluvuosi on ratkaisevan tärkeä pohja myöhemmälle koulumenestykselle. Silmäasema haluaa tukea ekaluokkalaisten näkemistä ja oppimista antamalla koulutiensä aloittaville ekaluokkalaisille silmälasit ilmaiseksi silmälasireseptiä vastaan.

Ekaluokkalainen voi valita vanhempiensa kanssa mitkä tahansa kehykset ja linssit. Lisäksi Silmäasema toivottaa koko ekaluokkalaisen perheen tervetulleeksi ilmaiseen näönvarmistukseen. Jos optikko toteaa, että ekaluokkalainen tarvitsee silmälasit, hän lähettää lapsen silmälääkärille. Silmälääkäri määrää silmälasit alle 8-vuotiaalle.

Viisi vinkkiä miten lapsen näköä voi arvioida alustavasti

1) Onko lapsella usein päänsärkyä? Syynä saattavat olla näkövaikeudet.

2) Tarkkaile lapsen mediankäyttöä. Jos lapsi katsoo televisiota tai tietokoneen/ puhelimen näyttöä hyvin läheltä, syy voi olla se, että hän ei yksinkertaisesti näe kauempaa.

3) Onko lapsi haluton lukemaan? Ehkä hänen silmänsä rasittuvat ylimääräisestä ponnistelusta.

4) Seuraako lapsi tekstiä sormella? Jos näkö ei toimi hyvin, lapsi keksii tällaisia tapoja silmiensä auttamiseen.

5) Onko lapsella keskittymisvaikeuksia tai haluttomuutta lukea? Niiden taustalla voi olla tehtävien hankaloituminen näkövaikeuksien vuoksi.

Lapsi ei välttämättä itse tunnista huonontunutta näköään, koska hän ei osaa verrata tilannettaan normaaliin näköön. Myös läheiselle aikuiselle lapsen näkövaikeuksien havaitseminen on vaikea tehtävä, sillä taittovirheet ovat usein piileviä ja etenevät asteittain.