Tulppaani

tulppaaniotsikko
Unohda arkinen tulppaaninippu aaltomaljakossa.
Nyt katsotaan tuttuja kukkia uusin silmin!

 

Anna tulppaanien varsien kasvaa pitkiksi ja holtittomiksi. Laita kukat isoon
hillopurkkiin tai asettele niitä yksitellen lasipulloihin.

Tiedätkö miten turbaani liittyy tulppaaniin?

Alun perin Keski-Aasiasta kotoisin olevia tulppaaneita on kasvatettu Euroopassa jo lähes tuhannen vuoden ajan. Tulppaanit levisivät Turkista Hollantiin 1500-luvun loppupuolella, kun Konstantinopolin suurlähettiläs lahjoitti tulppaanin sipuleita eräälle Hollanin Leidenissä sijaitsevalle kasvitieteelliselle puutarhalle. Tulppaani-sanan alkuperä juontaa juurensa turkin kielisestä turbaania tarkoittavasta sanasta.

Kuinka parhaimmat kukat valitaan

Kurkistus kaupan kukkaämpärin pohjalle kannattaa, sillä kaikken tuoreimpia kukkia ei säilytetä vesiämpärissä. Valitsemalla tulppaanit oikein saat nauttia niiden kauneudesta kotona yli viikon verran.

Suosimalla kotimaisia leikkokukkia edistät suomalaisten puutarha-alan ammattilaisten toimeentuloa. Kotimaiset kukat ovat myös tuoreempia kuin kaukomailta lennätetyt.

Säilytä kukkaloisto

Kun tuot kukat kotiin, leikkaa kukkien varsiin terävällä veitsellä uusi imupinta. Tulppaanit viihtyvät parhaiten niukassa kylmässä vedessä. Voit kastelle tulppaaneja myös lumella, jolloin vesi on taatusti kylmää. Valo ja lämpö jouduttavat varsien kasvamista ja avautumista. Jos jaksat viedä tulppaanit yöksi viileään paikkaan saat nauttia kukkien loistosta pitkään.
tulppaani_aalto

Teksti ja kuva Hanna Laitinen